Poliittinen satiiri – ei vain huumoria

noin viikon uutiset logo

Poliitinen satiiri on tehnyt viime vuosina jalansijaa Suomen televisioon. Satiiri on pääasiassa kirjallinen tyylikeino, joka tarkoittaa jonkin aiheen käsittelyä niin, että se näyttää naurettavalta. Satiiri ei kuitenkaan aina ole hauskaa, sillä se pyrkii pelkän huvittamisen sijasta esittämään myös kritiikkiä ja ottamaan kantaa. Satiirin päätarkoitus onkin usein komiikan sijaan poliitinen, soisaalinen tai moraalinen.

Esimerkkinä satiirisesta kirjaillisuudesta on Jonathan Swiftin Gulliverin retket, jossa Swift ottaa kantaa satiirin keinon muun muassa uskonsotiin ja ajan tieteeseen. Uskonkiistaa esittää kansaa jakava riita siitä, pitääkö kananmuna murtaa suiposta vai tylpästä päästä. Tämä riita laajentuu täysmittaisesksi sodaksi, joka vertautuu protestanttien ja katolisten sotaan Swiftin aikana. Toinen satiirisen kirjallisuuden klassikko on Voltairen Candide. Siinä Voltaire kritisoi sodan ja kuoleman keinoin leibniziläistä optimismia, jonka mukaan ihmiskunta elää parhaassa mahdollisessa maailmassa.

Itse valtiaat on suomalainen poliittinen satiirisarja, jossa esiintyivät suomalaisia poliitikoita parodioivat animaatiohahmot. Itse valtiaiden ensimmäinen jakso lähetettiin 14. huhtikuuta 2001 ja viimeinen jakso esitettiin 5. tammikuuta 2008. Sarja herätti pahennusta eräissä poliittisissa piireissä ja Kokoomusnuoret vaati maaliskuussa 2004 sarjaa hyllytettäväksi.

Noin viikon uutiset on Yle TV2:lla alkanut televisio-ohjelma, joka käsittelee ajankohtaisia uutisia huumorin ja satiirin keinoin. Jokaisessa jaksossa nähdään myös vieras, jonka kanssa keskustellaan pinnalla olevasta aiheesta. Ohjelmaa juontaa Jukka Lindström ja sen muina vakiovieraina on nähty koomikot Teemu Vesterinen ja Tommi Tuominen. Noin viikon uutiset voitto vuoden 2016 parhaan komedia- ja sketsiohjelman Kultainen Venla -palkinnon.